HDZ-OVCI SUMIRALI REZULTATE IZBORA Franković: Bit ću saborski zastupnik svih Dubrovčana, borit ću se za interese Grada (VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Predsjednik ŽO HDZ-a DNŽ Blaž Pezo i gradonačelnik Dubrovnika i kandidat na listi HDZ-a za Hrvatski sabor Mato Franković održali su konferenciju za medije u kojoj su se osvrnuli na protekle izbore. Pezo je iznio rezultate.

„Na zadnjim lokalnim izborima nismo dobro prošli u Korčuli. Ovaj put su bile velike najave kandidata, tamošnjih gradonačelnika i načelnika koji su bili visoko na listama SDP-a i Možemo, bila je priča o nekakvoj oslobođenoj Korčuli, koja se na kraju rasplinula. Na Korčuli smo dobili s preko 40 posto glasova birača, pa i u područjima gdje nemamo vlast, osim u Vela Luci“, kazao je Pezo dodavši kako im ti rezultati ulijevaju optimizam i u kontekstu nadolazećih lokalnih izbora.

Kazao je kako je HDZ na Pelješcu uvjerljivo pobijedio, gdje su potvrdili svoje rezultate, a vesele ga i rezultati u Dolini Neretve, pogotovo kad se uspoređuju s prethodnim izborima.

„Tu bilježimo još bolje rezultate. U Metkoviću se razlika između Mosta i HDZ-a povećala za 1000 glasova. To me posebno veseli jer je nositelj njihove liste bio Božo Petrov što govori koliko ljudi imaju povjerenja u njega. To je najbolje mjerilo kako ga doživljavaju njegovi sugrađani“, izjavio je Pezo dodavši kako je HDZ  s 56 posto pobijedio u Opuzenu, a najslađa pobjeda su mu Ploče gdje je HDZ pobijedio u jedan glas.

„Draži mi je taj jedan glas od 100 drugih. Dobiti Mišu Krstičevića bilo je jako važno, imao je dosta jako kampanju, bio je vidljiv, čim smo ga dobili u ovom gradu govori kako smo dobro organizirani“, izjavio je Pezo, a potom njegove rezultate usporedio s onima koje je ostvario Franković.

„HDZ je pobijedio u Dubrovniku, Franković je treći po broju preferencijalnih glasova u cijeloj izbornoj jedinici što nas strašno veseli. Vidite kako Krstičevića doživljavaju u Pločama, Petrova u Metkoviću, a kako Frankovića doživljavaju u Dubrovniku, što je očito suprotnost. Pogodili smo s Frankovićem i ovo je pokazatelj kako je ono što radi HDZ u Dubrovniku na dobrom tragu“, izjavio je Peto dodavši kako su od 22 jedinice lokalne samouprave, pobijedili u njih 20, a izuzetak su Lastovo i Vela Luka.

Dodao je kako ukupan broj mandata u X. izbornoj jedinici koje je ostvario HDZ njih ne veseli, no kako su napravili dobar posao u DNŽ.

Zadovoljstvo izbornim rezultatima izrazio je i Franković.

„U gradu je izašlo 60 posto i dalo glas, veliki dio njih hdz-u, zahvaljujem im  na iznimno dobrom rezultatu. To je 35 posto uspoređujući sa svim listama, preko 7 tisuća glasova… Taj rezultat zvuči za nas impresivno, sad će 7. godina da obnašamo dužnost u gradu, osma u državi, ostvariti taj rezultat nije nimalo jednostavno“, izjavio je Franković te se osvrnuo na ostvarene preferencijalne glasove koje je ostvario.

„Na području grada, to je 3568 preferencijalnih glasova, a na području cijele X. izborne više od 5 tisuća, što me stavlja na treće mjesto po preferencijama, iako dolazim iz bazena malog broja glasača. Prvi po preferencijama je Branko Bačić, Damir Krstičević je drugi, a treći sam ja, to me veseli i obvezuje. Uspoređujući sa zadnjim izborima na razini Hrvatske, to je 108 glasova više, što je neviđeni rezultat, a posebno ponavljanje trećeg mandata koji je izvjestan“, kazao je Franković.

Što se tiče grada, kazao je kako su, od ukupno 54 biračka mjesta, pobijedili na njih 46, a kako su izgubili na osam i to uglavnom malom razlikom.  

„Pobjeda je pobjeda, gubitak je gubitak, a veseli u kumulativu što smo pobijedili čak i ondje gdje smo tradicionalno gubili poput Lapada i Gruža, a najviše me veseli rezultat u Gradu gdje smo na oba biračka mjesta premoćno dobili. To govori da način na koji upravljamo gradom drugi prepoznaju. Vidim da su naši politički oponenti počeli zbrajati, da smo ovako, da smo onako i 'da je baba muško, zvala bi se Duško. Ali niti je baba bila muško, niti je Duško“, izjavio je dodavši kako je jedini saborski zastupnik iz Dubrovnika.

„U dosadašnjem mandatu sam se zalagao za interese grada, ali i cijelog juga Hrvatske, to ću raditi i u nadolazeće četiri godine, ne misleći na to tko je iz HDZ-a, SDP-a, Možemo, ja sam zastupnik svih građana, bez obzira jesu li glasali za mene ili nisu“, zaključio je Franković.

Popularni Članci