KREDITU ZA PROČISTAČ 'ZELENO SVJETLO': Neki su uvjeravali da neće ići zbog 'pravomoćno osuđenog gradonačelnika'

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Lucija Komaić
Projekt koji se tiče pročistača dobio je zeleno svjetlo za nastavak, odnosno za zaduženje kod HBOR-a, i to kroz izglasavanje Prijedloga odluke o davanju suglasnosti za davanje založnog prava I. reda u korist HBOR-a na pokretnini Vodovoda Dubrovnik d.o.o., Prijedloga odluke o davanju jamstva Vodovodu Dubrovnik d.o.o. i Prijedloga odluke o davanju suglasnosti za zaduživanje  Vodovodu Dubrovnik d.o.o. Riječ je o kreditu u iznosu od 50 milijuna kuna, a Grad će njime biti obavezan do 2030. godine. Sve točke su jednoglasno usvojene od strane vijećnika. 

Gradonačelnik Andro Vlahušić kazao je kako se ponude otvaraju 4. srpnja, a donedavni direktor Vodovoda i član Uprave Pero Mišković odgovorio je na sumnje Ljubomira Nikolića iz KLGB 'Srđ je Grad' koji je upitao je li moguće ostvariti zaduženje ukoliko nema lokacijske ili građevinske dozvole.

Tako je Mišković kazao kako se svi pročistači iz EU rade na način da se natječajna dokumentacija temelji na izradi projekta, a nakon toga na realizaciji. Kako kaže, priča je složena jer se u ranijoj praksi događalo da pročistač ne bi bio  u funkciji pa bi se međusobno optuživali projektant i izvođač.

Po pitanju garancije dobivanja sredstava, Mišković je kazao kako u dokumentu Jaspersa stoji kako će svi projekti, pa tako i ovaj, dobiti 100-postotnu potvrdu krajem godine.

'Zadužujemo se do 2030. godine. Ja ću to doživjeti, jer Vlahušić kaže da sam besmrtan. Vidjet ćemo hoće li i on,' kazao je DDS-ov Pero Vićan tokom rasprave o pročistaču što je izazvalo smijeh u vijećnici. 

Inače, vrijedi podsjetiti kako je tijekom političke kampanje naglašavano kako će Dubrovnik ostati bez velikih projekata kao što je pročistač za vodu ili ostati bez utrke za europsku prijestolnicu kulture zbog pravomoćno osuđenog gradonačelnika. Međutim, sada se vidi kako takvo što nije bilo točno, o čemu je Dubrovački dnevnik prvi pisao. 

'Sve zahtjeve potpisuje Vodovod, kako za pročistač, tako i za ostale projekte kao što je izgradnja kanalizacijskog sustava za otoke. Nama jedino treba potpis Gradskog vijeća, a ne gradonačelnika, za suglasnost za zaduženje koje će poslužiti dok se ne dobiju sredstva iz EU fondova,' izjavio je tada Mišković. 

Potpisu su vijećnici danas jednoglasno rekli 'da', sa zakašnjenjem od nekoliko mjeseci, zbog isprovociranih prijevremenih lokalnih izbora. 

Popularni Članci