NA PLOČAMA NEDALEKO ZIDINA Mirko Obrvan gradi apartmane na vrijednom arheološkom nalazištu

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Zbog vrijednog arheološkog lokaliteta, radovi su privremeno obustavljeni

Tvrtka In Trend u vlasništvu Marije i Mirka Obrvana započela je s izgradnjom apartmana na Pločama nedaleko zidina, ali gradilište je trenutno zatvoreno zbog pronalaska arheološkog nalazišta. Iz Ministarstva kulture pojašnjavaju razloge zatvaranja gradilišta.

-Zbog arheoloških nalaza pronađenih prilikom izvođenja građevinskih radova na k.č. 1569/1, k.o. Dubrovnik, o čijem pronalasku investitor In Trend d.o.o. iz Dubrovnika nije izvijestio nadležni Konzervatorski odjel, radovi na predmetnoj čestici privremeno obustavljeni Rješenjem o obustavi radova (KLASA:UP/I-612-08/20-11/0013, URBROJ: 532-04-02-17/13-20-02, od 13. 02. 2020.) do pokretanja postupka obveznih arheoloških istraživanja. Temeljem podnesenog zahtjeva investitora In Trend d.o.o., Konzervatorski odjel izdao je odobrenje za arheološka istraživanja (KLASA: UP/I-612-08/20-08/0100, URBROJ: 532-04-02-17/8-20-03, od 28. 02. 2020.) koja će voditi Nino Novak, dipl. arheolog – kazala je konzervatorica za arheološku baštinu Ministarstva kulture Marta Perkić.

Međutim, sporno je u priči što je In Trend prije samog početka gradnje trebao provesti arheološka istraživanja.

-Razlog obustave radova bili su posebni uvjeti Konzervatorskog odjela (KLASA: 612-08/14-09/6654), prema kojima je investitor bio dužan provesti arheološka istraživanja. Odjel je upoznat s vrijednošću i velikim arheološkim potencijalom ovog prostora ne samo temeljem katastarskih podataka nego i arhivskih izvora za ranija povijesna razdoblja te ćemo svakako nastojati da se uz naš konzervatorski nadzor, istraživanja izvedu prema svim pravilima struke te daljnji projekt uskladi s rezultatima istraživanja – dodatno je pojasnila Perkić.

s

Znači, iako je investitor bio dužan provesti arheološka istraživanja prije samog početka gradnje, on to nije učinio, štoviše, nije ni obavijestio Konzervatorski odjel kada je pronašao potencijalno vrijedno arheološko nalazište. Da susjedi nisu upozorili Konzervatorski odjel, te Ministarstvo kulture vjerojatno bi se dogodilo da bi se radovi samo nastavili, a da se arheološki ostaci ne bi istražili. Inače, tvrtka In Trend posjeduje valjanu građevinsku dozvolu za radove, koju joj je izdao nadležni odjel Grada Dubrovnika. Mirko Obrvan svojevremeno je izjavio kako na ovoj lokaciji na Pločama planira izgraditi pet apartmana od 22 do 33 kvadrata koja će iznajmljivati turistima, te da sve radi u skladu s dozvolama

Podsjetimo, na toj je lokaciji nekoć bio magazin koji je pripadao Dubrovkinji, a do kojeg je Mirko Obrvan došao u privatizaciji nekada ogromne firme, odnosno jednog njenog dijela. Naravno da u Jugoslaviji kada se gradio magazin Dubrovkinje nitko nije proveo arheološka ispitivanja.

VEZANE VIJESTI:

PRIVATIZACIJA DUBROVKINJE Mirko Obrvan želi graditi apartmane blizu zidina, susjedi se s tim ne slažu

Popularni Članci