PRVI PUT U POVIJESTI Gradsko vijeće usvojilo paket mjera za prevladavanje krize, Lukša Klaić ponovno na čelu Športskih objekata (VIDEO)

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: , screenshot
Putem online linka na Dubrovačkom dnevniku možete pratiti 29. sjednicu Gradskog vijeća Grada Dubrovnika. Odmah po nužnom usvajanju predstavljenih socijalnih i gospodarskih mjera, Grad Dubrovnik će na svojim internetskim stranicama objaviti detaljne upute i kriterije te sve potrebne obrasce zahtjeva kako bi građani i gospodarstvenici mogli ostvariti svoja prava obuhvaćena paketom mjera. Paket mjera za ranjive skupine iznosi 17,15 milijuna kuna, dok mjere financijskog oprosta za gospodarstvenike dosežu 28,75 milijuna kuna. Dodatno se odgađa naplata 38,4 milijuna kuna proračunskih sredstava.

18. Prijedlog rješenja o imenovanju ravnatelja Javne ustanove Športski objekti Dubrovnik - usvojen

Samo jedna kandidatura Lukše Klaića je pristigla i odbor kao i Gradsko vijeće je to prihvatilo.

17. Prijedlog rješenja o imenovanju Povjerenstva za odobravanje izvođenja građevinskih radova na području Grada Dubrovnika - usvojen

U povjerenstvu su Đuro Goluža, Nikolina Matuško i Ivica Cumeljanin

16. Prijedlog zaključka o potpunom oslobađanju od plaćanja komunalnog doprinosa Župe sv. Spasa u Mokošici.

15. Prijedlog zaključka o djelomičnom oslobađanju od plaćanja komunalnog doprinosa obveznice Anite Ivanković - usvojen

14. Prijedlog zaključka o sklapanju Ugovora o zakupu za dio nekretnine zemljišnoknjižne oznake čest. zem. 2642/2 i 2642/5, sve k.o. Dubrovnik, u naravi dio tvrđave sv. Ivana sa Sveučilištem u Dubrovniku.

12:39 Mato Franković: Riječ je o EU projektu koji je vrijedan dva milijuna kuna. 

13. Prijedlog zaključka o oslobađanju građana plaćanja parkinga na području Grada Dubrovnika - usvojen

12: 37 Mato Franković: Odlučili smo to učiniti do svibnja, a produžit ćemo za one koji su najviše pogođeni.

12. Prijedlog zaključka o umanjenju svih iznosa zakupnine za korištenje javnim površinama Grada Dubrovnika.

12:32 Mato Franković: Pomoći ćemo svima nakon ova tri mjeseca, a za ovo vrijeme moramo pokazati solidarnost kako bi zaustavili pandemiju.

12:25 Mato Franković: Kada je proglašena epidemija počele su mjere Stožera za suzbijanje epidemije o zabrani rada ugostitelja. Grad Dubrovnik je odlučio umanjiti zakupninu za 70 posto. Mjera je privremena i sve će ovisiti što dalje Stožer odluči. Iznos koji će Grad izgubiti je 1,4 milijuna kuna mjesečno.

11. Prijedlog zaključka o umanjenju svih ugovorenih iznosa zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu i suvlasništvu Grada Dubrovnika za 50% iznosa za mjesece travanj, svibanj i lipanj 2020. godine - usvojen

12:13 Mato Franković: Imat ćemo 1,2 milijuna smanjenja prihoda zbog ove mjere. Dodajem kako zakupnik da bi ostvario ova prava mora biti korisnik za vladine mjere za očuvanje radnih mjesta. 

10. Prijedlog zaključka o oslobađanju plaćanja najamnine i naknade za bespravno korištenje za stanove u vlasništvu Grada Dubrovnika za  travanj, svibanj i lipanj  2020. godine.

 12:10 Mato Franković: Donijeli smo mjere pomoći za najmoprimce koji imaju sklopljene ugovore kao zaštićeni, a ovom mjerom su uvršteni i oni koji imaju bespravno korištenje. Bit će im otpisano ukupno zaduženje u iznosu preko 200 tisuća kuna. 

9. Prijedlog odluke o stjecanju prava na subvenciju troškova najma stana korisnicima privremene pomoći - usvojen

12:00 Mato Franković: Ovom odlukom želimo pomoći onim ljudima koji su ostali bez primanja, nemaju nekretnine i podstanari su. Dodatno ćemo im osigurati 1500 kuna, a Vodovod i Čistoća će ih osloboditi plaćanja. Apelirao bih na sve najmodavce koji su u mogućnosti umanjiti mjesečnu rentu da to učine, ako to naprave svima će biti lakše.

8. Prijedlog odluke o oslobađanja plaćanja cijene usluge korištenja vrtićkih usluga - usvojeno

11:56 Mato Franković: Ovo vrijedi od 1. travnja do 30. lipnja. bez obzira hoće li raditi vrtići ili ne.

7. Prijedlog odluke o privremenoj novčanoj pomoći.  

11:47 Mato Franković: Pomoć za samca je 1500 kuna, a za kućanstvo 3000 kuna. Ovim želimo pomoći svima koji su ostali bez prihoda. Ljudi su bili na berzi rada i ovo ih je zadesilo tako da im mi želimo pomoći. Ovo su mjere samo za tri mjeseca. Nadamo se da će nakon lipnja situacija biti bolja, da će raditi, a mi ćemo pronaći dodatna rješenja da stimuliramo poslodavce da završe u nuli ili blagoj pozitivi.

6. Prijedlog odluke o dopuni Odluke o reklamiranju na području Grada Dubrovnika - usvojen

11:42 Mato Franković: Obveznici se oslobađaju naknade zbog izvanrednih okolnosti.

Gradonačelnik je usvojio HNS-ov amandman vezan za pokriće troškova najma poslovnog prostora kao i amandman Srđ je Grad vezan za najam poslovnih prostora i zakupnina javnih površina.

5. Prijedlog odluke o dodjeli subvencija za pokriće dijela troškova najma poslovnog prostora za gospodarske subjekte na području Grada Dubrovnika

4. Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o plaći i drugim pravima gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika iz radnog odnosa. 

11:28 Mato Franković: Ova odluka se odnosi na smanjenje plaće je za deset posto. Dio čelnika se odrekao na korištenje službenog automobila, ja osobno nikad ga nisam koristio, od početka mandata sam se odrekao automobila.

3. Prijedlog odluke o dopuni Odluke o raspoređivanju sredstava iz Proračuna Grada Dubrovnika namijenjenih financiranju političkih stranaka i vijećnika s liste grupe birača Gradskog vijeća Grada Dubrovnika

11:26 Mato Franković: Ukida se isplata namijenjenih za liste grupe birača. Ovo se odnosi na iduća tri mjeseca.

2. Prijedlog odluke o dopuni Odluke o naknadama predsjedniku, zamjenicima predsjednika i članovima Gradskog vijeća Grada Dubrovnika - usvojen

11:24 Mato Franković: S ciljem umanjenja posljednica pandemije, ukida se isplata sredstava koja se odnosi na naknade predsjedniku, zamjenicima predsjednika i članovima Gradskog vijeća Grada Dubrovnika. 

1. Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Grada Dubrovnika za 2020. godinu. - usvojen

11: 22 Mato Franković: Tijekom pandemije nametnula se mjera s ciljem kako bi pomoglo građanim. Umanjuju se rashodi, subvencije se uvećavaju z dva milijuna kao i pomoći građanima i kućanstvima. Što se tiče posebnih naknada uvećava se za 6 milijuna kuna. Ovdje se radi o rebalansu koji prati sve one mjere kojima nastojimo pomoći sugrađanima i gospodarstvenicima. Pravi rebalans će biti u svibnju kada ćemo preraspodjeliti višak. Trenutne preraspodjele se isključivo odnose za pomoć gospodarstvu, tj. sugrađanima.

11:05 Gradonačelnik Mato Franković: Kolegica Bonačić imala je izvrstan prijedlog ali on je dio postojećih pravilnika. Određena je dnevna cijena već radnije tako da je i prije definirano ako učenik nije u školi da se ne naplaćuje ta usluga. Odlukom o obustavi plaćanja spomeničke rente koje je donijelo ministarstvo znači da se neće naplaćivati na razini cijele Hrvatske, a Grad ne može to produljiti nakon 1. lipnja. Bit će nakon toga jasnije u kakvom smo stanju te ćemo predstaviti nove mjere. Trenutno su nam prioriteti građani bez primanja, zdravstvo, poduzetnici. Komunalnu naknadu ne možemo u potpunosti ukinuti, smanjili smo je 15 posto, a ako ne bude svega toga nećemo moći pomoći građanima i važno je voditi računa o likvidnosti.

11:03 Predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica pročitao je SDP-ovo točke za nadopunu dnevnog reda. Riječ je o oslobađanju plaćanja usluga programa produženog boravka, mjeri za komunalnu naknadu u prostorima u kojim se ne obavlja djelatnost te ukidanje, tj. smanjenje spomeničke rente na minimum.

Popularni Članci