PRIHVAĆENO IZVJEŠĆE DIREKTORICE NA ODLASKU Vlašić: Srušili smo rekord, imamo najbolje turističke rezultate u zadnjih 30 godina!

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Ivona Butjer
Sjednica Skupštine Turističke zajednice grada Dubrovnika održana je danas u hotelu Lero, a umjesto predsjednika dubrovačke  TZ Mata Frankovića stigao je gradski pročelnik Marko Miljanić koji je s direktoricom TZ grada Dubrovnika Romanom Vlašić predsjedao Skupštinom. Vlašić je na odlasku, no njen Program rada i Financijski plan su jednoglasno usvojeni.

 „Imali smo najuspješniju godinu u zadnjih 30 godina. Ne samo da je rekordna, nego su i bitna zato što su ključni rezultati ostvareni u predsezoni i posezoni. Dosad smo ostvarili preko četiri milijuna gostiju u dolascima. Osigurali smo bolju povezanost, prošle zime, ali i ove smo povezani sa sedam velikih europskih gradova koji su nam poveznica za daleka tržišta. Primjerice, Biritsh Airways dodaje nove letove pa će 14 puta letjeti u odnosu na dosad najavljenih 12 puta tjedno. Nadamo se kako ćemo uspjeti produljiti sezonu u skladu sa sloganom 'Grad za sva godišnja doba'. Radimo i na osiguranju sadržaja i manifestacija koja će ih zainteresirati kad dođu,“ izjavila je Vlašić predstavivši ostvarene rezultate do 14. prosinca 2019. godine.

SRUŠEN REKORD!

Tako je od 1. siječnja do 14. prosinca ove godine ostvareno 4 350 000 noćenja te više od 1 432 000 dolazaka što je 14 posto više u dolascima i šest posto više u noćenjima, u odnosu na lani. Hotelski smještaj je ostvario povećanje od 19 posto u dolascima, a objekti u domaćinstvu porast od 10 posto.

Također, zabilježeno je povećanje noćenja u hotelima od šest posto te osam posto u privatnom smještaju. Kampovi bilježe četiri posto manje gostiju, no oni su prilično mal segment u ukupnom turističkom kapacitetu na području Dubrovnika.

Ukupna povećanja turističkog prometa u prvih devet mjeseci bilježe povećanje u dolascima od 12 posto i povećanje u noćenjima od pet posto. Također, za očekivati je poveća nje turističkog prometa od najmanje četiri posto u 2020. godini.

Prema podacima na dan 3. listopada 2019. godine, u prvih devet mjeseci ostvareno je 3.835.122 noćenja, što je za pet posto više u odnosu na isto razdoblje protekle godine. Ukupni broj dolazaka za isto razdoblje je 1.238.492 odnosno 12 posto više nego 2018. godine.

Prema podacima Nautike, u prvih devet mjeseci ostvarenoj je 45.532 dolazaka, uz 284.342 noćenja, a najbrojniji nautičari dolaze iz Velike Britanije, Australije, SAD-a, Njemačke, Hrvatske, Francuske, Belgije, Poljske, Novog  Zelanda, Španjolske…

BRITANCI NAS I DALJE NAJVIŠE VOLE

Top listu država iz koje dolaze stacionirani posjetitelji u prvom dijelu godine predvode turisti iz Velike Britanije (četiri posto više u odnosu na lani u dolascima i jedan posto više u noćenjima), slijede turisti iz SAD-a, potom Francuske, Njemačke, Španjolske, Australije, Irske, a potom i domaći posjetitelji. Značajna povećanja bilježe daleka tržišta kao što je Kina (povećanje od 26 posto u dolascima i 27 posto  u noćenjima), potom Koreja (povećanje od 11 posto u dolascima i 15 posto u noćenjima) Japan (po sedam posto u noćenjima i dolascima) Rusija (19 posto u dolascima i 10 posto u noćenjima), Brazil (23 posto u noćenjima, 24 posto u dolascima)…

„Britanaca imamo blizu 200 tisuća, gostiju iz SAD-a 160 tisuća, i to je jako značajan i konkretan porast,“ izjavila je Vlašić dodavši kako 25 posto ukupnog prometa čine upravi gosti iz Velike Britanije.

U skladu s važećim Planom, ukupni prihodi u tekućoj godini iznose 27.591.800 kuna, uz prijenos iz prethodnih razdoblja u iznosu od 689.246 kuna ukupno čini prihodovnu stranu u iznosu od 28.281.046 kuna. Ukupni rashodi iznose 28.281.046 kuna. Zabilježeno je povećanje od četiri posto u prihodima i rashodima.

Kad se govori o godini koja slijedi, prihodi od boravišne pristojbe se planiraju na 19 tisuća kuna, prihodi od turističke članarine na 5 800 000 kuna, od nautičkog turizma na 220 tisuća kuna, prihodi iz Proračuna Grada na 3.926.000 kuna. Prihodi od drugih aktivnosti trebali bi iznositi 91.000 kuna, a ostali nespomenuti prihodi 110.000 kuna u što spadaju EU projekti i ostali oblici sufinanciranja.

Vlašić je predstavila najbitnije detalje Rebalansa.

„Od Grada Dubrovnika smo ponovno dobili najam na pet godina, danas se očekuje potpisivanje ugovora. Promijenili smo određene iznose po prethodno usvojenim odlukama Turističkog vijeća poput 'smeđe signalizacije', manifestacija i slično. Novi projekt je i Jazz festival u Lazaretima. Snažno podupiremo manifestacije koje se događaju u predsezoni i posezoni. Za upravljanje internet stranicama smo također korigirali iznos, a imamo i povećanje interesa za brošure, planove grada… U suradnji s Gradom smo radili dvije posebne prezentacije Orlandove godine u Rigi i Pragu. Dakle, iznosi nisu povećani bitno, ali su se presložile stavke u cilju boljeg funkcioniranja,“ izjavila je Vlašić.

DUBROVNIK KAO CJELOGODIŠNJA DESTINACIJA

Vlašić je posebno naglasila napore koji su odrađeni kako bi se sezona produljila i na ostatak godine, a sudeći prema brojkama i rezultatima, uspješno se ide i prema tom cilju.

„Dubrovnik jest u odnosu na ostale gradove na obali nešto uspješniji. U proteklih nekoliko godina ima imamo vrlo stabilan porast turističkog prometa u pred i posezoni, posebno preko zime. Za prosinac smo napravili letak otvorenih restorana tijekom ovog mjeseca. Potrebno je obostrano pomoći ugostiteljima koji su odlučili raditi kao i gostima kako bi dobili potrebnu informaciju. Gostiju stvarno ima i sada, a imamo i 50 otvorenih ugostiteljskih objekata. Ponuda je u prosincu dobra. Što se tiče samih blagdana, premalo će ugostiteljskih objekata ostati otvoreno, no nadam se kako će, zajedno s hotelima koji će raditi i ponudom na kućicama, koje su više dodatna ponuda, a ne mjesto gdje će gosti ručati ili večerati, ipak pružiti uslugu kakvu trebaju,“ izjavila je Vlašić.

Novost na kojoj se radi svakako je i označavanje kulturno povijesnih spomenika, ali i novi projekt koji bi trebao sljedeće godine biti završen, a tiče se aplikacije turističkog vodiča.

„Preko 400 novinara i TV ekipa, blogera posjetilo je Dubrovnik. Imamo novinare iz SAD-a, novinarsku s njemačkog radija koja se najavljuje za dolazak oko Nove godine kako bi izvještavali o Dubrovniku kao o destinaciji. Nama je stalo upoznati te novinare s onim što nudimo te kako bi dalje proširili informaciju. Radit ćemo na podizanju sveukupne turističke ponude. U planu imamo i aplikaciju turističkog vodiča koju će gosti moći preuzeti s Facebooka i naše web stranice kako bismo se približili osobama koje na taj način traže informaciju,“ najavila je Vlašić dodavši kako će Dubrovnik i dalje predstavljati na različitim svjetskim sajmovima i prezentacijama, a poseban naglasak stavljat će se i na kongresni turizam s obzirom na to kako se Dubrovnik po tom pitanju visoko pozicionirao.

„Kongresni segment je izuzetno bitan za Dubrovnik. Nalazimo se u top 100 kongresnih destinacija u svijetu, sudjelujemo na ključnim sajmovima za kongresnu industriju a to je ujedno i segment koji nas puni kvalitetnim gostima visoke platežne moći u pred  i posezoni,“ izjavila je.  

Turistička zajednica grada Dubrovnika potiče i organizira brojne manifestacije, a kako Vlašić kaže, 'gotovo ništa u Gradu se ne događa bez sudjelovanja TZ-a.

„Za sljedeću godinu s pripremamo kampanju s kompanijom British Airways. Prošle zime je od njihove strane Dubrovnik uvršten  među četiri destinacije koje vrijedi posjetiti za Božić. Prvi put je Dubrovnik bio i na naslovnici izdanja American Airlinesa putem kojeg se obraćamo i svima onima koji bi došli u Dubrovnik bilo kad i bilo kojom kompanijom. U avionima CA ste primijetili i naše crvene čaše koje su dosta dobro prihvaćene. S Dubrovačkim simfonijskim orkestrom smo pomogli u realizaciji brojnih koncerata . Goof Food Festival je projekt TZ grada Dubrovnika kao bi se privukao što veći broj dolazaka na samom kraju sezone, no sad o kraju sezone u listopadu čak ni ne možemo govoriti. Napravili smo i slatke božićne radionice u TIC-u. Ove godine smo napravili i svoju kuhinju. Subotom organiziramo nastup Linđa za sve posjetitelje i građane te besplatno vođenje na engleskom jeziku,“ izjavila je Vlašić.

PITANJA PRISUTNIH

Ivan Šimunović je ispred privatnih iznajmljivača izjavio kako se stječe dojam kako Grad nije naklonjen privatnim iznajmljivačima.

„Sve pohvale radu TZ grada Dubrovnika, no imamo situaciju da se na privatne iznajmljivače prebacuje teret gužve po Gradu, da su joj uzrok privatni iznajmljivači, da se treba ograničiti broj iznajmljivača. To nije u skladu s težnjama TZ-a koji se tiče boravišnih gostiju. Napori Grada i TZ-a se tu razilaze, jer napori Grada su više usmjereni k' gostima koji dolaze na izlete, a to možemo vidjeti i iz planiranog povećanja kruzerskih gostiju. Primjerice dosad smo imali jedan MSC ujutro, a sad ćemo imati po jedan ujutro i popodne,“ izjavio je.

Miljanić je kazao kako je riječ o pogrešnoj interpretaciji.

„Žao mi je što ste to tako shvatili. Mi smo jedna liberalna demokracija i nikad nitko nikoga nije htio ograničiti. Nikada to nismo izjavili, a znate da je stav i Grada i gradonačelnika taj da se nijedan segment ne smije omalovažiti niti se treba odustati od njega. Činjenica je kako Grad raste, a kako slobodna ekonomija dopušta svima koji rade da izađu na tržište. Imate pravo izaći na tržište, a što se tiče broja kruzera, on se možda povećava, no niti jedan kruzer nije nikada sto posto popunjen niti svi se svi od tih gostiju iskrcavaju iz broda. Vjerujem da ste čuli i za shuttle prijevoz koji bi trebao smanjiti gužve. Harmonika autobusi su već testirani te će skratiti put prijevoza,“ izjavio je Miljanić dok je Vlašić podsjetila projekt 'Respect the City' koji je doveo do određenih pomaka u tom smislu. Naime, projekt predviđa četiri tisuće kruzerskih gostiju u istom trenutku u Gradu na način da se gosti disperziraju tijekom cijelog dana.

Miljanić je naposljetku zahvalio Vlašić na 'kvalitetnom i iscrpnom radu'.

Popularni Članci