PROČISTAČ NEĆE LAKO Franković: 'Podizvođač građane drži kao taoce, odrađeno je tek 13 posto ukupnih radova!'

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Gradonačelnik Mato Franković nakon sastanaka s predstavnicima tvrtke Suez Environnement, izvođačem radova na izgradnji pročistača pitke vode na Ombli tvrtkom Suez i predstavnicima Grada te Vodovoda dao je izjavu za medije o trenutačnom stanju projekta kao i daljnjem tijeku. Tom prilikom je iznio probleme koji postoje s podizvođačem radova, tvrtkom Skladgradnja koja je u blokadi. 

„Rok prve faze izgradnje je bio do 30. lipnja, a radovi nisu dovršeni u dogovorenom roku. Postoje veliki problemi s podizvođačem radova, tvrtkom Skladgradnja koja je od 1. siječnja 15 puta bila blokirana. Dosad je dovršeno samo 13 posto sveukupnih ugovorenih radova zbog problema Sueza s podizvođačem koji kao taoce drži i Grad Dubrovnik, i Suez,' izjavio je Franković.


iz tog razloga predstavnici Grada, Vodovoda Dubrovnik i tvrtke Suez su na sastanku razgovarali o vatrogasnim mjerama prema kojima se navedena tvrtka poziva da napusti gradilište kako bi se potpisali ugovori s drugim podizvođačima. 

„Kad bi se to dogodilo, pročistač bi bio gotov do prosinca 2017. godine. Ovim putem pozivam Skladgradnju da ne drži Grad i građane za taoce. U protivnom ćemo izgubiti 10,12 mjeseci ako se krene u pravnu bitku Sueza i Skladgradnje,“ kazao je Franković te dodao kako je trenutno na gradilištu 20-ak radnika, no to nije dovoljno i kako Dubrovčani ipak neće imati pročistač do prve snažnije kiše.


Franković je najavio kako će se naplatiti penali od tvrtke zbog nepoštivanja ugovora, a radi se o iznosu nešto većem od pet milijuna kuna. Ipak, kako kaže, to nije krajnji cilj nego gotov proizvod, a to je pročistač.


Na pitanje je li bivša uprava Vodovoda bila upoznata s navedenim problemom, gradonačelnik je potvrdno odgovorio.

„Sigurno su bili svjesni problema. Ako je od 1. siječnja tvrtka 15 puta bila u blokadi, ako je odrađeno 13 posto ukupnih radova, a trebalo je biti odrađeno u svibnju preko 70 posto, onda su morali znati da postoji problem. Njihova obećanja pred izbore su bila manipulacija,“ zaključio je Franković.

Popularni Članci