PROSVJED ZBOG INVESTICIJA U HVARSKOJ ULICI 'Nepravilnostima u gradnji kumovale su Žana Baća i Jelica Peković'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: , Goran Mratinović
Stanari Hvarske ulice prosvjedovali su zbog dvije gradnje u njihovoj ulici koje grade investitori obitelj Obrvan i obitelj Rešetar

Jutros je održan prosvjed stanara Hvarske ulice (odnedavno se zove Ulica Đela Jusića) na Pločama zbog dvije građevinske investicije u njihovom susjedstvu. Jedan investitor je tvrtka In Trend, vlasnika Mirka Obrvana, dok je drugi investitor obitelj Rešetar. Dio njihovih susjeda smatra kako se obje građevine grade prema sumnjivim okolnostima. Obrvan gradi apartmane, a Rešetar obnavlja magazin, za koji susjedi tvrde da će u budućnosti biti restoran. Organizator prosvjeda Nino Klečak kaže kako investitor Rešetar gradi sukladno Pravilniku o jednostavnim građevinama za koji nije potrebna građevinska dozvola, no prema njegovim riječima, sporno je što je objekt srušio do temelja i izgradio novi. Osim toga, Klečak ističe kako se Rešetar bespravno proširio na ulicu u vlasništvu Grada Dubrovnika. S druge strane In Trend gradi na arheološkom lokalitetu.

-Ovim nepravilnostima u gradnji kumovale su šefica Konzervatorskog odjela Žana Baća i arhitektica Jelica Peković koje su međusobno bliske. Jelica Peković je projektantica Obrvanu, a na investiciji Rešetara sakrila se iza tvrtke Apsida koja je na papiru projektant, a s kojom nije u nikakvom odnosu, iako je meni nadležno Ministarstvo u svom dopisu napisalo da je Peković arhitektica projekta. Podnijeli smo nekolicinu kaznenih prijava i zahtijevamo od svih nadležnih institucija, od USKOK-a preko raznih inspekcija do upravnih odjela da se napravi revizija ova dva projekta i utvrde sve nepravilnosti na koje dugo upozoravamo – kazao je Klečak.

Podsjetimo, tvrtka In Trend gradi na arheološkom lokalitetu. Prije početka radova bila je dužna provesti arheološko istraživanje, ali nije to učinila. Tek nakon upozorenja susjeda i medija zatvoreno je gradilište i krenulo se s obavljanjem arheoloških radova. Mirko Obrvan svojevremeno je izjavio kako na ovoj lokaciji na Pločama planira izgraditi pet apartmana od 22 do 33 kvadrata koja će iznajmljivati turistima, te da sve radi u skladu s dozvolama.

Što se pak investitora Rešetara tiče susjedi mjesecima upozoravaju kako je srušio stari postojeći objekt te izgradio potpuno novi koji je širi i viši od onoga prije. Smatraju da to nije smio učiniti prema Pravilniku o jednostavnim građevinama, nego da mu je za te intervencije trebala klasična građevinska dozvola koju prema spomenutom Pravilniku nije dužan imati.

-Ovdje nije riječ o rekonstrukciji starog objekta, već izgradnji potpuno novog objekta. Prije je tu bio magazin, a Rešetar sada gradi više sanitarnih čvorova, te planira u budućnosti tu otvoriti restoran. Također ukrao je sveukupno dva kvadrata od javne površine u vlasništvu Grada Dubrovnika, a znamo kakve su cijene kvadrata na Pločama – ističe Klečak

Na prosvjed je pozvan i gradonačelnik Mato Franković, ali nije stigao. Tu je bio gradski vijećnik Maro Kristić koji je kazao da je došao dati potporu građanima, a također prisustvovali su i stanari Solinske ulice koji imaju slične probleme. Na prosvjedu je bio i jedan od članova obitelji Rešetar, ali nije bio raspoložen za izjave novinarima. Samo je pokazao na plakat pokraj svog objekta gdje je pisalo kako je obitelj Šanta, sudionik prosvjeda, bespravno izgradila apartman na zemljištu koje nije bilo njihovo.

Što se tiče Jelice Peković, autor ovog teksta još prije nekoliko tjedana joj je poslao upit da odgovori zašto resorno Ministarstvo spominje njeno ime kao projektantice Rešetarove investicije, iako je na tabli pisalo kako je tvrtka Apsida projektant, iako oni međusobno nisu povezani, no Peković nam je kazala da trenutno zbog obveza nema vremena za odgovor, te da će nam odgovoriti kada bude mogla. Također ni brojne druge institucije od Ministarstva kulture, pa do Grada Dubrovnika nisu tjednima odgovarale na naše upite vezane uz ovu tematiku.

Inače, investitori Mirko Obrvan i Mario Rešetar poznati su dubrovačkoj javnosti još iz doba privatizacije Dubrovkinje od koje su kupovali nekretnine. Obrvan je vlasnik brojnih nekretnina koje su nekoć pripadale Dubrovkinji, uključujući i ovo zemljište na Pločama gdje sada gradi, dok je Rešetar otvorio Hotel R u nekretnini koja je također bila u vlasništvu nekadašnjeg gospodarskog diva.

Maro Marušić

VEZANE VIJESTI:

NA PLOČAMA NEDALEKO ZIDINA Mirko Obrvan gradi apartmane na vrijednom arheološkom nalazištu

Popularni Članci