ŠTO TO PRSKAMO PO RUKAMA? Pojavili se opasni dezinficijensi, smrde na varikinu, klor...

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Marko Dimic/PIXSELL
Na obavezno dezinficiranje ruku prije ulaska u trgovine, banke, benzinske pumpe, pošte, a uskoro i kafiće i restorane, već smo navikli. 

Gotovo bez razmišljanja zgrabimo pumpicu ili bocu s dezinficijensom, navlažimo ruke, protrljamo ih i nastavimo svojim poslom. Međutim, dezinficijensi su postali ozbiljan trošak trgovcima i čini se da su neki posegnuli za jeftinijim, ali i potencijalno opasnim sredstvima. Uz to još uvijek nema dovoljno dezinfekcijskog alkohola na tržištu pa mnogi traže alternativu i zaobilaze propise.

"Kada sam poprskao ruke, osjetio sam jaki miris po kloru, a ubrzo nakon toga me je jako počela peći koža na rukama", rekao je Indexu jedan čitatelj iz Zagreba. Čini se, ako ga nos nije varao, da je u toj trgovini ruke dezinficirao manje ili više razrijeđenom varikinom ili nekim sličnim jeftinim sredstvom koje, istina, ubija viruse, ali i oštećuje kožu, a u dodiru sa sluznicom može izazvati i ozbiljne zdravstvene probleme.    

"Vaši čitatelji sigurno ne fantaziraju. I sam sam se u banci susreo s dezinficijensom koji je nevjerojatno smrdio. Kao liječnik isprobao sam i osjetio sve moguće vrste dezinficijensa, ali ovako nešto nikada nisam osjetio", rekao je za Index dr. Natko Beck.

Otkako se u banci susreo s nepoznatom kemikalijom, dr. Beck se pouzdaje samo u vlastiti dezinficijens koji stalno nosi sa sobom te u rukavice koje navlači prije ulaska u trgovinu ili banku.

Popularni Članci