KATASTROFALNI POŽARI NA PELJEŠCU: Čitavu noć trajala borba s vatrom u Ponikvama, u Kobašu zaustavljeno, stižu kanaderi (FOTO/VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Nikša Klečak, Goran Cvjetinović, M.F., DD, čitatelj, Nikša Lujo/HTV, Čitatelj, Grgo Jelavic/PIXSELL, Ivan Anđelinić, Ante Lovrić, Zoran
Već četvrti dan gori na Pelješcu.

9:30 

SITUACIJA NA PELJEŠCU

Zapovjednik JVP Dubrovačko primorje Ivo Franušić izjavio je za Dubrovački dnenvik kako su se sinoć branile Ponikve, no kako ni jedna kuća nije izgorjela.

'Zapadni dio Ponikava smo branili i uspjeli smo obraniti kuće. Nije dolazilo do evakuacija, nego bi određeni stanovnici napuštali kuće spontano i vraćali se, ali su nam jako puno pomogli. Mi bismo obranili kuću i okolno područje, a oni bi nakon toga gasili žar koji bi ostao kako se ponovno ne bi rasplamsalo,' izjavio je. Iako su se u medijima pojavile informacije kako je u požaru izgorjela stara crkvica sv. Marka, to se ipak nije dogodilo.

Stanje je za sada puno bolje nego sinoć, a pao je i vjetar koji je puhao i stvarao probleme. Prema Franušićevim riječima, gasi se vatra u brdima te se može reći kako je požar djelomično pod nadzorom. Vatrogasci su razvukli cijevi i sanira se rub požarišta, a riječ je o vrlo nepristupačnom terenu. Iako je situacija za sada mirna, valja pričekati poslijepodne kad će temperature porasti.

SITUACIJA NA KORČULI

Načelnik Općine Smokvica Lenko Salečić za Dubrovački dnevnik je izjavio kako nema novog širenja požara na Korčuli te kako je situacija mirna.

'Nema nigdje otvorene vatre, a ako nešto i zadimi, to se dogodi unutar opožarenog područja tako da je situacija pod kontrolom. Opožareni dio iznosi oko 900 hektara, a najviše je stradala šuma, kao i maslinici,' izjavio je. 

7:45  Požar na Kobašu su tijekom noći zaustavili pripadnici lokalnih DVD-ova te trenutačno osiguravaju požarište. Opožarena je nenaseljena i neobrađena površina na iznad jedne od uvalica okrenutih prema Mljetu. Uskoro će se vatrogascima u tom dijelu pridružiti i zračne snage.

 

7:15  Požar u Ponikvama i dalje je aktivan, ali u brdskom području iznad samog naselja. Nema više nikakve ugroze prema stambenim i gospodarskim objektima. 

 
Na terenu su vatrogasci i zračne snage, a očekuje se i dolazak novih vatrogasaca iz kontinentalnog dijela države. Svi zajedno će ići u akciju suzbijanja vatre iznad Ponikava. Trenutačno nema vjetra koji bi otežavao gašenje. Požar u Janjini i dalje je aktivan, a vatrogasci gase rubove opožarenog područja.
6:30  Cijelu noć vatrogasci i stanovnici Ponikava branili su domove u naselju Sparagovići od vatre. Jedan od vatrogasaca koji je na ovoj poziciji proveo noć javio se Soundest Ragusi. 'Gori iznad Sparagovića 50m od kuća. Vjetar puše kontra cijelu noć tako da ga pomalo odbijamo. Sinoć je bilo gadno, ali smo uspjeli spasiti sve kuće. Sad je malo počeo vjetar pa se pomalo pojačava, ali ima nas dosta domaćih i vatrogasaca tako da mislim da nema straha.' kako su sinoć stizale informacije s terena, rečeno je kako su dvije vatrene fronte opkolile i staru crkvicu sv. Marka koja je u šumi dalje od naselja te da je crkvica izgorjela s obzirom da joj vatrogasci nisu mogli pristupiti. Jutrošnje slike s terena ipak pokazuju da je vatra zaobišla ovu stogodišnju crkvicu.

Četvrtak

23:32 U Sparogovićima izgorjela crkvica sv. Marka. Podsjetimo, bilo je govora mogućem stradanju crkve nakon što je opkolila vatra, ali do nje se nije moglo doći. Prema sadašnjim informacijama s terena, sakralni objekt je ipak izgorio.

22:49 Kako Dubrovački dnevnik doznaje s terena, obranjene su kuće u Šparogovićima kojima se vatra opasno približila zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogasaca i ostalih gasitelja. Bravo! Informaciju je za Dubrovački dnevnik potvrdio i šef Stožera DUZS-a Davorko Obuljen.

'Vatra je prošla, kuće su obranjene, a dio oko njih se još polijeva,' izjavio je.

Prema dostupnim informacijama, svaku kuću brani po jedna cisterna pa većih problema ne bi trebalo biti. Nedvojebeno je kako su vatrogasci i ostali gasitelji uložili nadljudske napore u obranu kuća.

Obuljen je potvrdio i kako se promet kroz Ponikve odvija naizmjenično, uz regulaciju policije.

Također, doznajemo kako su se tijekom biješnjenja požara oko crkve sv. Marka u Šaprogovićima mogli začuti pucnjevi metaka, i to oko 30-ak puta. Riječ je o zaostalim mecima, a prema dostupnim informacijama prilikom požara oko Trstenika mogle su se čuti i zaostale bombe.

22:46 Buknuo novi požar u brdima poviše Uvale Kobaš. Informaciju je za Dubrovački dnevnik potvrdio i šef Stožera DUZS-a Davorko Obuljen. Riječ je o terenu koji je poprilično težak za gašenje.

21:42  U Šparagovićima još uvijek kritično. Mogu se čuti crkvena zvona, mještani mole za čudo, no vatra još uvijek opasno prijeti.

Prema riječima glasnogovorina stožera DUZS-a Gorana Cvjetinovića, promet je zatvoren i dalje.

'Gori s obje strane, kuće se brane, ali još nisu obranjene, a vatra im se približila,' izjavio je za Dubrovački dnevnik.

Kako doznajemo s terena, gore atraktivne parcele u Ponikvama.

20:49 I dalje dramatično u Šparagovićima u Ponikvama! Prema informacijama koje je Dubrovački dnevnik dobio s terena, brane se kuće, a ugrožena je i crkva koja se nalazi u blizini. Obzirom kako se vatra približila cesti, promet kroz Pelješac je ponovno zatvoren. Vjetar koji je vatrogascima stvarao probleme polako opada.

Photo: M.F.

20:00 Vatra u Sparagovićima na Pelješcu došla skroz do ceste i blizu kuća. Vatrogasci brane kuće.

19:50 Požari u Slanone i Janjini stavljeni pod kontrolu. Bravo vatrogasci! Ostao još požar u Ponikvama i okolnim zaseocima. Vatrogasci s cisternama brane kuće, doznajemo s terena.

19:15 Vatra došla blizu kuća u Sparagovićima na Pelješcu, na kojih pedesetak metara, dobili smo informaciju s terena.

19:00 Vatrogasci uspjeli lokalizirati požar kod Slanog i spriječili daljnje širenje.

18:20 Glasnogovornik Stožera za spašavanje Goran Cvjetinović javlja da se ponovo aktivirao požar kod Slanog i da ide prema hotelu Osmine. Vatrogasci ga pokušavaju ugasiti da se ne razbukta dalje prema moru.

Također, saznajemo s terena da je vatra stigla do kuća u Ponikvama. Vatrogasci su uspjeli obraniti prvi nalet, međutim vjetar ne miruje i to stvara probleme.

17:50 -S terena doznajemo da je vjetar pojačao, a gori na više mjesta. Kako vjetar mijenja smjer, tako se i požar okreće. Najgore je oko Ponikava, a kako nam je rekao Cvjetinović na terenu nema trenutno ni kanadera zbog jakog vjetra.

16:43 - Požar je stigao na 300 metara od sela Zaradeži, no vjetar je okrenuo te se vatra ponovno vraća prema Ponikvama, neslužbeno doznajemo, a potvrdio je glasnogovornik Stožera Goran Cvjetinović za Dubrovački dnevnik. Dio vatrogasaca će pokušati prekinuti protok vatre u blizini vjetroelektrana. 

16:12 - Kako saznajemo od glasnogovornika Stožera Gorana Cvjetinovića, promet se pušta naizmjenično kroz Pelješac. 

'Vjetar je pojačao, stanje nije dobro, požar se širi prema Brijesti,' izjavio je za Dubrovački dnevnik.

15:00 - Kako doznajemo od zapovjednika Stožera za zaštitu i spašavanje Davorka Obuljena, buknulo je nekoliko novih požara na području u Ponikvama, prema Dančanju, gdje je najozbiljnija situacija, a vjetar koji je zapuhao ne ide na ruku vatrogascima i pravi velike probleme. Situacija je tako ponovno ozbiljna, a zbog približavanja vatre uz samu cestu promet kroz Pelješac je prekinut.

12: 57 - PRIOPĆENJE MORHA

'Na zahtjev Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) i temeljem odluke ministra obrane RH Ante Kotromanovića, novih 50 pripadnika Hrvatske kopnene vojske Oružanih snaga RH upućeno je danas, 23. srpnja 2015. godine na gašenje požara na poluotoku Pelješcu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Na gašenju požara na poluotoku Pelješcu trenutno je angažirano ukupno 100 pripadnika Hrvatske kopnene vojske, a požare gase i zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH s tri Canadaira CL-415.

Ministarstvo obrane i Oružane snage RH sudjeluju u provedbi protupožarne (PP) sezone temeljem Zakona o obrani i Programa aktivnosti Vlade RH u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2015. godini,' stoji u priopćenju. 

11:08 - Informacije s terena govore kako je na Korčuli situacija stabilna, ukoliko ne dođe do jačanja vjetra. Na Pelješcu, uz požar u Ponikvama gdje su u akciji i kanaderi, postoji mogućnost širenja vatre na potezu Dančanje-Brijesta, kako doznajemo. 

10:22 - Policijska uprava dubrovačko - neretvanska za Dubrovački dnevnik je potvrdila kako su počeli izvidi s ciljem utvrđivanja okolnosti nastanka ovih požara. Kako doznajemo, još nitko nije uhićen. Službenici su na terenu te prikupljaju sve potrebne informacije. 

10:19 - 'Pri gašenju požara na Pelješcu jučer je došlo do prevrtanja jedne vatrogasne autocisterne, pri čemu su lakše ozlijeđena dva vatrogasca DVD-a Solin koji su zbrinuti u Općoj bolnici Dubrovnik,' stoji u priopćenju DUZS-a. 

10:02 - Načelnik Općine Ston Vedran Antunica za Dubrovački dnevnik je izjavio kako je na Pelješcu na terenu oko 40-ak cisterni, 200 vatrogasaca, a pomažu i kanaderi. Situacija se, tvrdi, smirila obzirom kako je bilo proteklih dana. 

9:25 - SITUACIJA NA KORČULI

Kako je za Dubrovački dnevnik izjavio načelnik općine Smokvica Lenko Salečić, sinoć je bila prva noć da je bilo koliko-toliko mirno, obzirom kako nije bilo otvorene vatre.

'Kanaderi i gasitelji su jučer radili neumorno na cijelom području. Brna i istočni dio Smokvice su bili najugroženiji, no brzom intervencijom vatrogasaca i zračnih snaga, područje je obranjeno,' izjavio je. Također je dodao kako, bez obzira što nema otvorene vatre, posvuda ima žara te kako će s obzirom na to sanacija dosta potrajati.

'Nema vjetra trenutno, ali je veliki pritisak. No, to je odlično kako je moglo biti,' izjavio je načelnik Smokvice te dodao kako opožarena površina iznosi oko 900 hektara. 

9:20 – SITUACIJA NA PELJEŠCU

iako prvotne informacije govore da je trenutno najgore u Ponikvama, situacija je puno bolja nego jučer.

'Jučer je bilo pakleno popodne, sada je situacija kudikamo bolja', kazao nam je Stjepko Krilanović, zapovjednik JVP Dubrovački vatrogasci.

'Nema otvorene vatre, podijeljeni su zadaci. Nakon jučerašnjeg obranjenja kuća, danas je požarište čija je površina ogromna podijeljeno u sektore. Svaki je zapovjednik dobio svoj sektor i kreće gašenje po sektorima', kazao je Krilanović koji očekuje kako će samo gašenje trajati nekoliko dana.

Zapovjednik JVP Dubrovačko primorje Ivo Franušić također je potvrdio kako nema otvorene vatre te izrazio zadovoljstvo što je jučer i tokom noći obranjeno šest ugroženih naselja. Podsjetimo, sinoć su vatrogasci raspoređeni na ta područja jer se očekivao snažan vjetar i udar vatre.

'Uspjeli smo obraniti naselja, požar nije zahvatio kuće. Kanaderi nam i danas pomažu, a sada se probijamo kako bismo došli do ruba vatre. Problem bi mogao predstavljati dnevni porast temperature i vjetar, tako da je još rano za prognoze,' izjavio je Franušić. Površina požarišta na Pelješcu se procjenjuje na tisuću hektara. 

Prema dostupnim informacijama, požar je aktivan u Ponikvama, Janjini i Smokvici. Podsjetimo, jučer je najkritičnije bilo u Ponikvama i brdima iznad njih gdje su sinoć bila razmještena 163 vatrogasca i 35 vozila. Osim toga, jučer je u Zabrežju došlo do dijela evakuacije stanovništva, dok je dio stanovnika iz Zabrđa očuvao svoje kuće kojima se vatra opasno približila. Više o tijeku jučerašnjih događanja iz minute u minutu možete pročitati OVDJE

VEZANE VIJESTI: 

IZA VATRENE LINIJE 'Evo kako nam je u Ponikvama, došlo je do kuća, idem gasiti' (VIDEO)

I DUBROVČANI POMAŽU U BORBI S VATRENOM STIHIJOM: 'Doslovno smo se bacali u vatru!'

DUBROVAČKI DNEVNIK NA POŽARIŠTU Ovako je to danas izgledalo na Pelješcu (FOTO)

NOVI POŽARI Planulo pokraj Slanog i na Šipanu zbog udara groma

VELIKI POŽARI NA PELJEŠCU I KORČULI Vatrogasci, mještani i vojska, svi k'o jedan; Vuko: 'Nema tko se nije uključio!' (FOTO/VIDEO)

Pogledajte kako današnji katastrofalni požari na Pelješcu i Korčuli izgledaju iz svemira!

PELJEŠANIN ČIJI JE VINOGRAD U DINGAČU ZAHVATIO POŽAR: 'Ovo je kao iz horror filmova, kao da je smak svijeta!' (VIDEO)

Ovo su ljudi koji iz zraka spašavaju Pelješac i Korčulu (VIDEO)

PRIZORI KOJI TJERAJU SUZE NA OČI Ovo je sve što je ostalo od vinarije Grgić, mještani vjeruju kako je požar na Pelješcu podmetnut (FOTO)

Popularni Članci