TRAGEDIJA KOD ŠIPANA Pronađena tijela pet žrtava najveće pomorske nesreće, dvojica se smatraju nestalima (FOTO/VIDEO)

Autor: Nikša Klečak Autori fotografija: Grgo Jelavić/PIXSELL, Goran Mratinović, Grgo Jelavic/PIXSELL
Nezapamćena pomorska tragedija dogodila se u utorak 25. travnja u 21:20 u blizini Suđurđa na otoku Šipanu u Koločepskom kanalu, kada su se  sudarili službeno plovilo Lučke kapetanije Dubrovnik, brod 'Danče' i  gumenjak koji je prevozio devet osoba, od kojih je ukupno sedmero poginulo ili se smatraju nestalima. 

 Na lokaciji nesreće dvoje je unesrećenih spašeno iz mora, a dvije osobe odmah pronađene mrtve, dok se za ostalima tragalo. Tijekom srijede je pronađeno tijelo i treće osobe. Radi se o suvlasniku, konobarima, kuharima i drugim radnicima ugostiteljskog objekta Bowa na Šipanu. U četvrtak je pronađeno tijelo četvrte osobe smrtno stradale u nesreći, a u svibnju i tijelo pete osobe, koja je identificirana nakon dva mjeseca. Dvije se osobe još uvijek smatraju nestalima. Brod Danče bio je pod rotacijom u hitnom medicinskom transportu na otoku Mljetu.

4. KOLOVOZA

- DORH UPRAVO OBJAVIO Pokrenuta istraga protiv kapetana broda Danče zbog nesreće u kojoj je poginulo sedam osoba

25. SVIBNJA

NA ŠIPANU PRONAĐENO TIJELO Riječ je o jednoj od tri nestale osobe iz pomorske nesreće u Šipanskom kanalu?

UTORAK: 2. svibnja

12:30 Priopćenje Ministarstva:

Pomorska potraga za preostalo troje nestalih sudionika pomorske nesreće u dubrovačkom akvatoriju, koja u kontinuitetu traje od pokretanja akcije TiS na dan 25. travnja, u koordinaciji Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) i Lučke kapetanije Dubrovnik nastavlja se na širem području Koločepskog kanala u dubrovačkom akvatoriju.

U nastavak spasilačko - potražno akcije trenutno su angažirani sljedeći ljudski i tehnički resursi:

-       2 plovila LK (Spilt i Ploče)

-       1 plovilo Pomorske policije Dubrovnik

-       1 helikopter Ministarstva obrane RH

-       1 plovilo ronilačkog kluba

-       Ronioci članovi ronilačkog

Putem Obalne radio postaje ORP Dubrovnikradio u tijeku trajanja potražne akcije emitira se obavijest o trajanju spasilačko – potražne akcije prema svim sudionicima u pomorskom prometu.

Akcija od srijede, 26. travnja, nažalost, nije rezultirala novim rezultatima.

Ministarstvo nastavlja kontinurano izvještavati o tijeku i rezultatima spasilačko - potražne akcije.

 

NEDJELJA, 30. travnja

8.30 - Nastavljena je potraga za trima nestalim osobama, B.S. M.V. i T.B.

SUBOTA, 29. travnja

12:00 Potraga za još tri osobe koje se vode kao nestale nastavljena je i danas. 

U potrazi koja se odvija na širem području Koločepskog kanala trenutno su angažirani slijedeći ljudski i tehnički resursi: dva plovila LK (Spilt i Ploče), dva plovila Pomorske policije Dubrovnik, helikopter Ministarstva unutarnjih poslova, Ronilačka jedinica Specijalne policije MUP RH, gumenjak Ministarstva obrane RH, dva podmorska vozila (tip 'Remus') opremljena optičkim uređajima visoke razlučivosti i sonarima, gumenjak Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), plovilo tvrtke Brodospas, plovilo tvrtke EMERGENSEA te još neki privatni brodovi, ribarice i brodice. 

PETAK, 28 travnja - DAN ŽALOSTI 

21.00 Obitelj preminulog Berislava Bandura pokrenula je hvalevrijednu akciju. Umjesto kupnje cvijeća u sjećanje na povratnika iz Sydneya, predložili su da se novac donira neprofitnoj organizaciji za kupnju uređaja koji bi pomogao u ranom otkrivanju bolesti srca.

NE KUPUJTE CVIJEĆE, POMOZITE BOLESNIMA Obitelj preminulog Berislava Bandura pokrenula hvalevrijednu akciju

21.30 U Katedrali je održana misa za stradale u pomorskoj nesreći i njihove obitelji.

MISA U KATEDRALI Molilo se za stradale u pomorskoj nesreći i njihove obitelji (FOTOGALERIJA)

17.52 Održan je sprovod za Alena Perišića koji je smrtno stradao u pomorskoj nesreći kod Šipana. Posljednji ispraćaj održan je na groblju Velike Gospe u Rožatu. 

U Rožatu održan posljednji ispraćaj poginulog Alena Perišića

14.15 DORH je za Dubrovački dnevnik iznio detalje oko broda 'Danče' Lučke kapetanije koji je sudjelovao u pomorskoj nesreći. 

DORH ZA DUBROVAČKI DNEVNIK: Brod 'Danče' je bio prevezen u Slano zbog sumnje na nepravilnosti

13. 15 Zbog tragedije koja je snašla obitelj Kobaš, njihovi prijatelji organiziraju humanitarnu akciju, a putem društvenih mreža su pozvali sve koji su u mogućnosti da novčano pomognu. 

POGINULI U POMORSKOJ NESREĆI Prijatelji obitelji Kobaš pokrenuli akciju pomoći

11.30 Iz Dubrovačke biskupije najavili su misu u dubrovačkoj katedrali za stradale u pomorskoj nesreći

Misa u katedrali za stradale u pomorskoj nesreći

11.10 Dubrovački biskup Mate Uzinić izrazio žaljenje i sućut svim obiteljima stradalih u nezapamćenoj tragediji kraj Šipana.

BISKUP PORUČIO OBITELJIMA NASTRADALIH 'Želim vam biti blizu svojim mislima i molitvama'

11.03 Resorno Ministarstvo izvijestilo je kako Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) i Lučka kapetanija Dubrovnik nastavljaju koordiniranu pomorsku potragu za preostalo troje nestalih sudionika pomorske nesreće u Koločepskom kanalu.

U potrazi koja se odvija na širem području Koločepskog kanala trenutno su angažirani slijedeći ljudski i tehnički resursi:

-       2 plovila LK (Spilt i Ploče)

-       2 plovila Pomorske policije Dubrovnik

-       1 helikopter Ministarstva unutarnjih poslova

-       Ronilačka jedinica Specijalne policije MUP RH

-       1 gumenjak Ministarstva obrane RH

-       2 podmorska vozila (tip 'Remus') opremljena optičkim uređajima visoke razlučivosti i sonarima

-       1 gumenjak Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS)

-       1 plovilo tvrtke Brodospas

-       1 plovilo tvrtke EMERGENSEA

-       2 broda „Naše more“ i „Vivado“

-       3 civilna plovila (ribarice, brodice)

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture ovim putem apelira na uredništva medijskih kuća da se u okviru informiranja javnosti o tijeku potražno – spasilačke akcije komuniciraju isključivo službeno priopćeni podaci, bez spekuliranja o tijeku akcije i eventualnim nalazima u okviru iste, a prvenstveno iz obzira prema obiteljima i bližnjima preostale tri nestale osobe za kojima se intenzivno traga od utorka navečer.

Ističemo također veliki doprinos privatnih i pravnih osoba koji su se osobno i matrijalno stavile na raspolaganje uključivši se u potragu za nestalima u koordinaciji MRCC Rijeka i LK Dubrovnik. S tim u vezi ističemo i činjenicu da su tijekom dosadašnjeg trajanja akcije na moru prevladavali izrazito nepovoljni vremenski uvjeti.

10.03 Identificirana je i četvrta žrtva stradala u pomorskoj nesreći kod Šipana koja je pronađena jučer. Kako saznaje Dubrovački dnevnik, riječ je o Danielu Kobašu (39) iz Velike Gorice.

8.00 Povjerenica Vlade proglasila je današnji dan Danom žalosti. Otkazane su sve proslave i manifestacije. Nastavlja se potraga za nestalima u pomorskoj nesreći.

ČETVRTAK, 27. travnja

15:00 Pronađena je četvrta smrtno stradala osoba. Kako Dubrovački dnevnik neslužbeno doznaje, radi se o muškarcu.

12:30 Poznati su identiteti svih putnika s gumenjaka koji je sudjelovao u nesreći. 

NAJTUŽNIJA DUBROVAČKA PRIČA Ovo su identiteti svih osoba koje su sudjelovale u pomorskoj nesreći kod Šipana (FOTO)

11:40 'Drugoga dana potrage u moru dubrovačkog akvatorija pronađena je četvrta smrtno stradala osoba nakon teške pomorske nesreće u kojoj su se sudarili službeno plovilo Lučke kapetanije Dubrovnik i gumenjak sa devet članova posade,' izvijestili su iz resornog Ministarstva te time službeno potvrdili neslužbene informacije Dubrovačkog dnevnika. 

 11:47 Podsjećamo na još dvije velike pomorske nesreće koje su se dogodile u blizini Dubrovnika, u posljednjih 30 godina.

PODSJEĆAMO U posljednjih trideset godina dogodile su se još dvije velike pomorske nesreće pokraj Dubrovnika

11:00 Već drugi dan u potrazi sudjeluju ronioci specijalne policije iz Splita koji ulažu nadljudske napore kako bi se pronašle nestale osobe. Kako su ronioci koji su bili na terenu kazali za Dubrovački dnevnik, zaranjaju u veće dubine, a uvjeti na terenu su poprilično zahtjevni.

RONIOCI KOJI PRETRAŽUJU ŠIPANSKI KANAL: 'Uvjeti su dosta teški, vjetar nam stvara probleme'

9:45 Povjerenica Vlade Republike Hrvatske Nada Medović  donijela je Odluku o proglašenju Dana žalosti na području Grada Dubrovnika zbog teške pomorske nesreće sa smrtnim posljedicama koja se dogodila u utorak, 25. travnja. Danom žalosti proglašen je petak, 28. travnja 2017. godine.

ZASTAVE NA POLA KOPLJA 28. travnja proglašen Danom žalosti zbog pomorske nesreće kod Šipana

9:01 Prema neslužbenim informacijama s kojima raspolaže Dubrovački dnevnik, treća osoba koja je izgubila život u pomorskoj nesreći, a čije je tijelo jučer pronađeno, je B.B. (55). Kako saznajemo, riječ je o povratniku iz Sydneya koji je boravio u Stonu. 

8.20 Potraga za nestalim osobama je prekinuta sinoć te se nastavlja ujutro. Kako neslužbeno doznaje Dubrovački dnevnik, među nestalima je i M.V. (21), djevojka iz Dubrovnika. Potraga započela u 06.00 sati ujutro, a u njoj sudjeluju tri policijska plovila, dva plovila Lučke kapetanije, turistički brod 'Argosy', službeno plovilo carine, ribarica Orka, helikopter MUP-a, ronioci specijalne jedinice policije, djelatnici GSS-a s gumenjakom, brojni volonteri. Pretražuje se kopno i more. 

SRIJEDA, 26. travnja 

20:45 Potraga je za danas zaključena te se nastavlja sutra ujutro, neslužbene su informacije s kojima raspolaže Dubrovački dnevnik. 

LK

20.00 O tragediji su se putem društvenih mreža oglasili i iz restorana čiji su djelatnici stradali u pomorskoj nesreći.

- DIRLJIVI STATUS NA STRANICI RESTORANA: 'Stradali su naši prijatelji, nemamo riječi za ovu tragediju'

19.45 U crkvi sv. Mihajla u Lapadu održana je misa za poginule i nestale.

U crkvi sv. Mihajla vjernici molili za poginule u stravičnoj pomorskoj nesreći kod Šipana (FOTOGALERIJA)

19.24 'Mijenjao bih svoj život, samo da su dobro ti mladi ljudi', riječi su preživjelog Velimira Šetke koji je s ekipom Dubrovačkog dnevnika podijelio svoju emotivnu ispovijest.

PREŽIVJELI MUŠKARAC O HAVARIJI KOD ŠIPANA: 'Mijenjao bih svoj život, samo da su dobro ti mladi ljudi'

17:00 Nakon Velimira Šetke, medijima se obratio i drugi preživjeli, Viktor Markota koji je ozlijeđen, također radnik iz doline Neretve. Potvrdio je kako je preminula i jedna mlada djevojka, čije je tijelo vidio odmah nakon nesreće. Za sada je, ali i dalje neslužbeno poznato kako su preminuli Alen Perišić i Jele Kobaš te da je među putnicima bio još i Daniel Kobaš.  

TUŽNE SUDBINE Ovo su do sada poznati identiteti poginulih i radnika za kojima se traga

15:30 HGSS nastavlja potragu na obali.  Kod Koločepa pretražuju obalu i more plovilom stanice Orebić. U potrazi tijekom cijelog dana sudjeluju i helikopteri. 

14:20 Dubrovački dnevnik raspolaže s neslužbenim informacijama prema kojima je pronađena i treća osoba koja je izgubila život u pomorskoj nesreći. U međuvremenu se doznaje kako je u nesreći uz poginulu i pronađenu  J.K.  iz Velike Gorice putnik bio i njezin sin D.K. 

13:19 Večeras u 19 h u crkvi sv. Mihajla u kumulativnoj svetoj misi molimo za pokoj duša tragično poginulih u nezapamćenoj pomorskoj nesreći. Molimo i za njihove obitelji da im Uskrsli bude snaga i utjeha! Svetu misu predvodi don Marinko Šljivic!

13:05 HRT doznaje kako je muškarac s Mljeta, zbog kojeg je sinoć krenuo brod Danče, stabilno, te se nalazi u Općoj bolnici Dubrovnik

12.21 Željko Marušić za Dubrovački dnevnik prokomentirao je izjavu lučkog kapetana Mata Kekeza te je kazao kako 'brod Danče nikako ne može sudjelovati u potrazi ako je sudjelovao u nesreći sa smrtnim posljedicama'.

'VOZILO JE TREBALO BITI IZUZETO!' Brod koji je sudjelovao u nezapamćenoj pomorskoj nesreći sada sudjeluje u potrazi

12:05 Preživjeli iz nesreće dao je izjavu RTL televiziji. 

Pogledajte ispovijest Velimira Šetke o stravičnoj pomorskoj nesreći koju je preživio (VIDEO)

11:23 Resorni ministar Oleg Butković i lučki kapetan Mato Kekez održali su konferenciju za medije povodom nesreće:

Ministar Oleg Butković: Motorni brod Danče išao prema Mljetu zbog bolesnika, a mali gumenjak prema Brsečinama. Došlo je do sudara, Poginule su dvije osobe, izražavamo sućut. Traje potraga iz Nacionalne središnjice za traganje i spašavanje, sudjeluje 9 plovila uključujući privatne brodice, ronioci, i helikopter. Dosta je otežano spašavanje zbog južnog vjetra i valova, a i područje pretrage je veliko. O svim daljnjim informacijama ćete biti obavješteni. Istragu vodi Državno odvjetništvo u suradnji s MUP-om. Ministarstvo mora također provodi istragu. Nemam saznanja je li plovilo Danče bilo propisno osvijetljeno. Istraga traje, pa ćemo vidjet. Mislim da smo na vrijeme reagirali. Ne bih u ovom trenutku špekulirao je li gumenjak bio osvijetljen. Obitelji preminulih su obaviještene. Doći će još brodova u potragu s Hvara.

Lučki kapetan Mato Kekez: Brod Danče je u potpunosti ispravan. Specijaliziran je za traganje i spašavanje, prijevoz noću, medicinsku pomoć… Brod Danče sada sudjeluje u potrazi skupa s drugim plovilima i privatnim brodicama. Medicinski prijevoz se izvršio preko trajekta Sobra-Prapratno. 

MINISTAR BUTKOVIĆ O POMORSKOJ NESREĆI: 'DORH istražuje slučaj, a u potrazi sudjeluju brodice, helikopteri i ronioci'

1.15 U tijeku obraćaje ministra Butkovića, pratite uživo. 

11:12 Ovako izgleda raspolovljeni gumenjak 

10:54 Šilok ometa potragu za petero ljudi. Ovo je slika s terena. Snimio: Grgo Jelavic/PIXSELL

10:32  Povodom pomorske nesreće u kojoj su dvije osobe smrtno stradale, a za pet se još uvijek traga, povjerenica Vlade Republike Nada Medović ponudila je pomoć Grada Dubrovnika Lučkoj kapetaniji Dubrovnik u spasilačko - potražnoj akciji. Povjerenica Medović u stalnoj je komunikaciji s nadležnim timom na terenu, a sukladno zakonskim mogućnostima osigurat će se pomoć u akciji traganja i spašavanja.

10:20  Ministar Butković stigao je u Dubrovnik povodom pomorske tragedije te se očekuje njegovo obraćanje javnost. 

NEZAPAMĆENA NESREĆA KOD ŠIPANA U Dubrovnik stigao i ministar Butković (FOTO)

10:00 Neslužbeno doznajemo da su stradale osobe bili zaposlenici restorana Bowa na Šipanu, a jedna od poginulih osoba bila je i voditelj restorana. Riječ je o Dubrovčaninu A.P. Prema neslužbenim informacijama s kojima raspolaže Dubrovački dnevnik, jedna ozlijeđena osoba (58) je nakon ukazane liječničke pomoći puštena na kućnu njegu, dok je druga osoba (54) zadobila teže tjelesne ozljede, ali je stabilno.  

Popularni Članci